Onko asunnon myyminen itse turvallista?

Kuulemme otsikon kysymyksen usein, sillä asuntojen myynnin ajatellaan perinteisesti tapahtuvan aina välittäjän kautta. Asunnon myyminen itse on kuitenkin aivan yhtä turvallista, kunhan tiedostaa eri osapuolten velvollisuudet sekä asuntokaupan prosessin kulun. Nämä asiat on toki tärkeä tiedostaa myös silloin, kun asunto annetaan välittäjälle myyntiin. Lopullinen vastuu asuntokauppaan liittyvissä asioissa on nimittäin aina myyjällä ja ostajalla. Välittäjä on siis nimensä mukaisesti kaupanteossa välikätenä ja myyntihenkilönä.

Muista hoitaa tärkeät keskustelut kirjallisena

Yksi tärkeimmistä vinkeistä turvalliseen asunnon itsemyyntiin on se, että kaikki oleellinen yhteydenpito tapahtuu kirjallisessa muodossa. Etenkin siinä vaiheessa, kun siirrytään tarjousvaiheeseen, on ensisijaisen tärkeää, että tarjouskeskustelu dokumentoidaan hyvin. Clous tarjoaa alustan, jossa tarjouskeskustelu voidaan käydä ketterästi ja dokumentoidusti. Näin tarjouskeskustelusta jää mustaa valkoiselle, eikä jälkikäteen tarvitse selvitellä, mitä kautta ja millä tavoin tarjoukseen liittyviä asioita sovittiin.

Asuntokauppaan liittyvät pakolliset asiakirjat, kuten isännöitsijätodistus, taloyhtiön tilinpäätös, yhtiöjärjestys ja energiatodistus on syytä hankkia heti, kun asunto laitetaan myyntiin. Nämä dokumentit tulee toimittaa hyvissä ajoin ostajalle ennen kaupan lyömistä lukkoon, jotta tämä ehtii tutustua niihin rauhassa. Clousin hintaan sisältyy näiden dokumenttien tilaaminen isännöitsijältä, joten voit olla varma, että kaikki kaupan kannalta olennainen on valmiina, kun sitä tarvitaan.

Muista aina tehdä asuntoon myös kuntokartoitus – mieluiten niin, että sekä myyjä että ostaja ovat molemmat paikalla kartoituksen aikana. Näin molemmilla osapuolilla on mahdollisuus kysyä myynnin kannalta mieltä askarruttavat asiat. Kerrostaloissa tehdään usein vain kosteiden tilojen märkätutkimus, mutta esimerkiksi rivitaloissa ja omakotitaloissa suositellaan laajempaa kuntokartoitusta, jossa käydään rakenteita läpi tarkemmin. Mitä avoimemmin myytävän kohteen kunto on ostajan tiedossa, sitä todennäköisemmin vältytään erimielisyyksiltä kaupan jälkeen.

Lue lisää tärkeästä kuntotarkastuksesta.

Valmistaudu hyvin valokuvaukseen ja näyttöihin

Asunnon stailaus nopeuttaa myyntiä.

Asunnon stailaaminen näyttöihin ja houkuttelevien valokuvien ottaminen myyntiesitteeseen ovat tärkeä osa myyntiprosessia. Näiden tavoitteena on ennen kaikkea nostaa esiin asunnon parhaat puolet. Verkossa oleva myyntiesite vaikuttaa ostopäätökseen erittäin paljon, minkä vuoksi laadukkaat valokuvat, 3D-kuva ja muu visuaalinen materiaali tukevat asuntokaupan toteutumista. Clous tuottaa myynti-ilmoitukseen puolestasi ammattilaisen ottamat valokuvat, 3D-kuvan sekä virtuaalisisustetun kuvan.

Näyttöön tullessaan ostajalla on jo jonkin asteinen kiinnostus asuntoa kohtaan. Näyttö on paras tilaisuus tehdä hyvä vaikutus ja ottaa askel kohti lopullista kauppaa. Pyri järjestämään näyttö mahdollisimman kattavasti: stailaa asunto kodikkaaksi, siivoa hyvin ja muista rentoutua. Näyttöjä ei tarvitse jännittää, sillä sinun tehtäväsi on antaa näyttöön tulijoiden tutustua asuntoosi ja vastata mahdollisimman hyvin heidän kysymyksiinsä. Olet oman kotisi paras asiantuntija, joten tiedät kyllä vastaukset.

Houkuttelevan ulkonäön lisäksi ostajia kiinnostavat asunnon kuntoon, remontteihin ja taloyhtiöön liittyvät asiat. Tutustu siis tarkasti asuntoon liittyviin dokumentteihin, kuten isännöitsijätodistukseen. Mitä tarkemmin osaat vastata ostajien kysymyksiin näytöissä, sitä vakuuttavampi myyjä olet. Asunnon myyjällä on aina vastuu tuoda esiin kaikki sellaiset asiat, jotka voivat vaikuttaa ostopäätökseen. Hyvä taktiikka on kuvitella itsensä ostajan tilalle: millaisia asioita haluaisit itse tietää ennen ostopäätöksen tekemistä?

Clous on asunnon itsemyynnin tukena

Clousin palvelu tuo tukea ja varmuutta asunnon myyntiin etenkin silloin, kun asunnon itsemyyntiä harkitsee ensimmäisen kerran. Toisaalta Clous on myös kätevä apu silloin, kun asunnon itsemyynnistä on jo kokemusta, mutta prosessiin haluaa ripauksen lisää helppoutta. Clous auttaa sinua seuraavissa asunnon myynnin osa-alueissa kiinteään kertahintaan:

Asuntokaupan kauppakirjat ovat viimeinen kriittinen vaihe asuntokaupassa ennen kuin asunto vaihtaa virallisesti omistajaa. Clous laatii kauppakirjat käyttämällä lakimiesten laatimia pohjia, jotta asuntokauppa sujuu loppuun asti luotettavasti ja turvallisesti. Myyjän ja ostajan on molempien syytä käydä kauppakirjat läpi vielä ennen allekirjoitusta, jotta kaikki mahdolliset viat ja puutteet on kirjattu ylös. Näin varmistetaan, että ostaja on ollut tietoinen puutteista ennen lopullista kauppaa. Myös ostajan pankin on tärkeää tutustua kauppakirjoihin hyvissä ajoin ennen kaupantekoa. Mikäli myyt asunto-osakkeen, tulee oman pankkisi olla kaupasta tietoinen, jotta he tietävät toimittaa mahdolliset osakekirjat ajoissa ostajan pankkiin. Kun kaikki osapuolet informoidaan ajoissa ja riittävän kattavasti, vältytään turhilta erimielisyyksiltä ja viivästyksiltä.

Asuntokaupan tekeminen on helppoa ja turvallista, kun perusasiat ottaa haltuun ja on itse aktiivinen myyntiprosessissa. Clous tuo asunnon itsemyyntiin lisää varmuutta, kun saat avun kaupanteon kriittisimpiin vaiheisiin!

Lue myös miksi asunnon myynti itse on kannattavaa.

Jaa blogi:

Lue myös

0