Mitä kannattaa kysyä asuntonäytössä?

Asuntonäyttöön kannattaa aina valmistautua huolella, minkä vuoksi onkin tärkeää miettiä etukäteen, mitä kysyä asuntonäytössä. On monia asioita, jotka on hyvä huomioida asuntoa ostaessa, sillä mitä parempi kokonaiskuva potentiaalisesta asunnosta on, sitä varmemmin voi tehdä omaa elämää tukevan ostopäätöksen. Keräsimme tähän blogitekstiin vinkkejä asuntonäyttöön. Lopusta löydät kootusti TOP10 kysymykset asuntonäyttöön!

Huomioi remonttikulut

Kun mietitään, mitä kannattaa ottaa huomioon asuntoa ostaessa, remonttikulut ovat monella ensimmäisenä mielessä. Toiset haluavat muuttovalmiin kodin, kun taas toiset etsivät täysin remonttikuntoista kohdetta. Tämä kysymys rajaakin paljon sitä, millaisia kohteita ylipäätään lähdetään katsomaan tarkemmin. Jos mielessä on isompi tai pienempi pintaremontti, on asuntoa ostaessa hyvä huomioida se, että halutuille remonteille on mahdollista saada lupa.

Yleensä pienemmät pintaremontit onnistuvat ilmoitusluontoisesti, mutta esimerkiksi väliseinien kaataminen tai muut rakenteelliset muutokset voivat vaatia monimutkaisemman lupaprosessin. Kannattaakin valmistautua asuntonäyttöön miettimällä alustavasti, millaisia muutoksia remonttikohteeseen haluaisi tehdä. Näin tiedät kysyä lupa-asioista ja varmistaa, että muutokset ovat rakenteellisesti mahdollisia ennen ostopäätöstä.

Putkiremontti on yksi taloyhtiön kalleimmista remonteista, minkä vuoksi sen ajankohta on hyvä selvittää: onko putkiremontti tehty tai milloin se on odotettavissa? Varmista myös, millä tavalla remontti on toteutettu ja onko samassa yhteydessä vaihdettu esimerkiksi sähkö- tai lämmityslinjoja. Putkiremontin lisäksi on tärkeää varmistaa, että mahdolliset menneet vesivahingot asunnossa tai sen naapuriasunnoissa on korjattu asianmukaisesti. Kaikki tämä vaikuttaa asunnon arvoon ja on hyvä ottaa huomioon asuntoa ostaessa.

Selvitä myös taloyhtiön tilanne

Taloyhtiön taloudellisen tilan merkitystä ei kannata vähätellä, minkä vuoksi se on vahvasti mukana listallamme asioista, mitä kysyä asuntonäytössä. Esimerkiksi nykyiset ja tulevat taloyhtiölainat voivat vaikuttaa merkittävästi asumiskustannuksiin arjessa rahoitusvastikkeiden muodossa. Asuntokauppa on aina iso taloudellinen sitoumus, ja taloutensa hyvin hoitanut taloyhtiö antaa turvaa omalle sijoitukselle.

Taloyhtiön talouden tutkiminen auttaa arvioimaan myös kuukausittaisia asumiskuluja. Asuntonäytössä voi esimerkiksi tiedustella, onko hoitovastikkeen nostamisesta ollut taloyhtiössä puhetta ja mitä ilmoitettuun vastikemaksuun tarkalleen sisältyy. Esimerkiksi autopaikka- ja vesimaksut voivat tuoda arkeen lisäkuluja, mikäli niitä ei ole vielä laskettu mukaan myyntiesitteessä olevaan vastikesummaan. Myyjältä voi tiedustella myös arjen peruskuluista, kuten kuukausittaisesta sähkönkulutuksesta ja lämmityskuluista.

Talouden lisäksi näytössä voi tiedustella, kuinka ekologisuus on huomioitu taloyhtiössä. Moderni ja energiatehokas taloyhtiö on nimittäin usein asumiskuluiltaan kustannustehokkaampi vaihtoehto. Lisäksi on hyvä käydä läpi, mitä taloyhtiön yhteisiä tiloja asukkailla on käytössään ja paljonko niiden käyttö kustantaa. Esimerkiksi pesutuvassa ja taloyhtiön saunassa on usein muutaman euron käyttömaksu per kerta.

Muista kysyä asuntonäytössä käytännön asioista

Asuntonäytössä on hyvä käydä myyjän kanssa läpi asunnon ja taloyhtiön lisäksi käytännön asiat, kuten se, milloin asunto vapautuu ostajan käyttöön. Tämä voi vaikuttaa niin ostajan arjen järjestelyihin kuin myyjän neuvotteluvalmiuteenkin. Etenkin, jos asunto on tyhjillään, on nopea kauppa usein molempien osapuolten etu. Jotta ikäviä yllätyksiä ei ilmaannu kaupan jälkeen, on tärkeä tehdä asuntoon kosteusmittaus ja kiinteistöön kuntotarkastus ennen sitoutumista kauppaan.

Lue lisää, miksi kuntotarkastus on molempien osapuolten etu.

Myyjältä voi kysyä asunnon lisäksi naapureista, taloyhtiön ilmapiiristä, lähialueen palveluista ja muista arjen asioista, jotka mahdollisesti vaikuttavat ostopäätökseen. Taloyhtiön lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota alueen kehitykseen: kasvavat ja kehittyvät alueet nostavat usein alueen arvoa tulevaisuudessa. Mikäli harkitset asuntoa kauniilla maisemanäkymällä, varmista, ettei alueelle ole suunnitteilla rakennushankkeilla, joilla on mahdollisesti vaikutusta maisemaan.

Asuntoesittelyn TOP10 kysymykset:

  1. Mikä on taloyhtiön taloudellinen tilanne?
  2. Millaisia remontteja taloyhtiöön on tehty ja tulossa?
  3. Mitä taloyhtiön tiloja asukkaiden käytössä on ja paljonko niiden käyttö maksaa?
  4. Onko asunnossa tai naapuriasunnoissa ollut vesivahinkoja?
  5. Onko kuntokartoitus tai kosteusmittaus tehty?
  6. Millaiset ovat arjen asumiskulut?
  7. Millaista remonttia asuntoon on mahdollista tehdä?
  8. Milloin asunto vapautuu ostajan käyttöön?
  9. Millaisia naapurit ja lähialueen palvelut ovat?
  10. Sisältyykö asunnon hintaan tai vastikkeeseen autopaikka?

Ei ole yhtä oikeaa tapaa sille, miten valmistautua asuntonäyttöön, mutta tyhmiä kysymyksiä ei onneksi ole olemassa. Asuntonäytössä voikin kysyä näiden lisäksi juuri sellaisia asioita, jotka ovat oman ostopäätöksen kannalta tärkeitä ja olennaisia!

Jaa blogi:

Lue myös

0