Mihin ihminen kiinnittää oikeasti huomiota astuessaan tilaan?

Moni stressaa asuntonäyttöä ja siivoaa hullun lailla kotia lattiasta kattoon, järjestäen kaapitkin viimeistä nurkkaa myöten, mikäli ostaja sattuisi sinne vaikka kurkkaamaan. On totta, että siisti ja puhdas asunto antaa ostajille hyvän mielikuvan, mutta hommasta selviää vähemmälläkin työmäärällä, mikäli keskittyy oikeisiin asioihin. Kokosimme yhteen ne asiat, joihin ostaja kiinnittää oikeasti huomiota astuessaan asuntonäyttöön.

Ensivaikutelma syntyy sisääntulossa

Sinulla on vain muutama sekunti aikaa tehdä ensivaikutelma, minkä vuoksi sisääntulon siisteydellä on suuri merkitys. Joutuuko eteisessä hyppimään kenkävuoren yli tai kaatuvatko takit kaapista niskaan? Onko ensimmäisenä vastassa muuttolaatikoita tai rikkinäinen peili? Repsottaako terassin nurkka tai ovatko oven pielessä olevat kukat käpristyneet kuoliaiksi? Pienetkin asiat synnyttävät mielikuvia, vaikka osa asioista olisi sellaisia, jotka lähtevät kaupan jälkeen myyjän muuttokuorman matkaan.

Käy ennen näyttöä asunto läpi ostajan näkökulmasta. Kävele ulkoa sisälle ja kiinnitä huomiota, onko matkalla jotain sellaista, joka mahdollisesti häiritsee silmää. Vie tarvittaessa tavaroita varastoon, korjaa ne tai heitä pois. Mitä paremman ensivaikutelman annat, sitä todennäköisemmin ostaja katsoo koko asuntoa positiivisemmin silmin.

Tasapainoinen tuoksu luo positiivisen kuvan

Asunnon tuoksu on ensimmäinen asia, johon kiinnitetään huomiota.

Yksi tärkeimmistä asioista, joihin ihminen kiinnittää huomiota astuessaan tilaan, on tuoksu. Tämä tapahtuu salamannopeasti ilman, että edes ajattelemme sitä. Alitajuntamme muodostaa hetkessä mielikuvan tilasta jo pelkän tuoksun perusteella: tunkkaisen tuoksuinen asunto harvoin herättää ostohaluja. Vaikka tunkkaisen hajun taustalla olisi vain tuuletuksen tai siivouksen puute, voi ostajalle herätä epäilys, että kyseessä on esimerkiksi rakenteisiin liittyvä ongelma, joka aiheuttaa epämiellyttävää hajua.

Perusteellinen siivous ja hyvä tuuletus tuovat sopivan raikkaan ja puhtaan tuoksun tilaan. Vaikka usein kuulee suositeltavan näyttöpäivänä pullien leipomista tai ilmanraikastimia, vältä erilaisten huonetuoksujen liiallista käyttöä. Hengityksen salpaava sitruksinen ilmanraikastustuoksu ei sekään nimittäin herätä luottamusta. Vahvat tuoksut ja hajusteet voivat jopa luoda mielikuvan, että niillä yritetään peittää asunnon omaa ominaistuoksua.

Panosta yleisilmeen siisteyteen

Kliinisen puhtaaksi hinkattu koti voi herättää ostajan epäilykset, sillä mieleen saattaa hiipiä ajatus, että perusteellisella siivouksella on pyritty peittämään jotain. Toisaalta taas sotkuinen ja likainen asunto voi käännyttää ostajat jo ovella pois. Perussiisti yleisilme onkin asuntonäytössä paras vaihtoehto, sillä se herättää luottamusta ja kodin tuntua.

Varmista, että teet ainakin nämä:

Halutessasi voit tuoda lisää viihtyisyyttä esimerkiksi kukkakimpulla. Luo kotiin tunnelma, johon ostajien on helppo kuvitella itsensä asumaan!

Lue myös kuinka stailaat kodin myyntiä varten.

Henkilökohtaiset esineet kaappaavat huomion

Onko makuuhuoneen paraatipaikalla hempeä hääkuva tai koristaako olohuoneen seiniä kollaasi lasten kasvuvaiheista? Onko jääkaapinovi vuorattu piirustuksilla, kauppalistoilla tai kaverikuvilla? Pursuaako kylpyhuone erilaisia purnukoita, karvanpoistogeelejä tai terveyssiteitä? Ihmismieli on luonnostaan utelias, joten kaikki henkilökohtaiset tavarat ja esineet vievät hetkessä huomion pois olennaisesta.

On tärkeää, että ostajalle syntyy mielikuva, että juuri hän voisi asua asunnossa, jota on nyt katsomassa. Henkilökohtaiset valokuvat vievät häntä pois tästä ajatuksesta, sillä hän alkaa muodostaa huomaamattaan kuvaa perheestä, joka jo asuu kohteessa. Vaihda siis valokuvat neutraaleihin tauluihin ja siivoa henkilökohtaiset hygieniatarvikkeet pois näkyviltä. Myös mahdolliset työpaperit ja muut henkilökohtaiset dokumentit on syytä piilottaa jo tietoturvankin vuoksi.

Asuntonäyttöön valmistautuminen sujuu huomattavasti helpommin, kun keskittyy varmistamaan, että kaikkein olennaisimmat asiat ovat kunnossa. Lopullinen ostopäätös syntyy näytön lisäksi monista muistakin asioista, kuten asunnon sijainnista, mahdollisen taloyhtiön tilanteesta sekä asunnon kuntotarkastuksen tuloksista.

Lue myös:

https://clous.fi/myynti-ilmoitus/
https://clous.fi/kuntotarkastus/

Jaa blogi:

Lue myös

0