Kuinka stailata koti myyntiä varten?

Vaikka asuntokaupat tehdään useimmiten järkipohjalta, on tärkeää tiedostaa, että tunnepohjalta tehty ensivaikutelma on isossa roolissa sen suhteen, lähdetäänkö asunnon ostoa miettimään tarkemmin. Hyvännäköiset ja tyylikkäät kohteet kiinnostavat ostajia eniten, sillä ne tuovat esiin myyntikohteen parhaat puolet. Stailaus ja siistiminen tekee asunnon myyntikuntoon!

Asunnon stailaus lyhentää tutkimusten mukaan myyntiin kuluvaa aikaa jopa 60% sekä voi vaikuttaa positiivisesti myös lopulliseen kauppahintaan. Hyväkuntoisen asunnon stailaus ei vaadi isoja remontteja tai paljon rahaa, vaan pitkälle pääsee jo tavaroita karsimalla ja siivouksella. Ihmisten sisustusmieltymykset ja tyylivalinnat vaihtelevat, joten hyvä nyrkkisääntö on, että asunnon yleisilmeen tulisi olla mahdollisimman neutraali ja siisti. Näin se vetoaa mahdollisimman monenlaisiin ostajiin.

Siisti koti, parempi mielikuva

Henkilökohtaiset kuvat, tavarakasat ja muistoesineet ovat omiaan viemään ostajan huomion aivan vääriin asioihin. Liian täyteen ahdetut huoneet antavat puolestaan kohteesta todellisuutta ahtaamman kuvan. Kerää kaikki henkilökohtaiset ja tarpeettomat tavarat pois näkyviltä näytön ajaksi. Hammasharjat ja hiuslakkapullot vessassa, hää- ja perhekuvat makuuhuoneessa sekä lapsen esikoulun askartelut jääkaapin ovessa ovat ihana osa arkea, mutta ne harhauttavat ostajan huomion pois olennaisesta.

Karsi pienten tavaroiden lisäksi huonekaluja tarvittaessa. Karsittuja tavaroita ei tarvitse heittää välttämättä pois, vaan ne voi halutessaan vain varastoida myynnin ajaksi. Vältä kuitenkin täyttämästä karsituilla tavaroille vaatehuoneita tai kodin kaappeja, sillä moni ostaja kurkistaa mielellään myös säilytysratkaisuja näytössä.

Huoneet tulisi aina sisustaa niiden käyttötarkoituksen mukaan, jotta ostaja voi luoda paremmin mielikuvia itsestään käyttämässä niitä. Esimerkiksi saunan voi sisustaa spa-henkiseksi tai luoda makuuhuoneeseen niin vastustamattoman muhkean vuoteen, että ostajan tekisi mieli ottaa päiväunet. Vaikka jokainen ostaja tiedostaa kyllä, että tavarat lähtevät myyjän mukaan, auttaa kaikki tämä heitä luomaan positiivisia mielikuvia asunnon oston suhteen. Suosi vaaleita ja neutraaleja sävyjä, sillä ne luovat tilasta avaramman tuntuisen. Myös valo lisää avaraa tunnelmaa, joten vedä verhot pois ikkunoiden edestä, nosta sälekaihtimet ylös ja laita näytön ajaksi kaikki kodin valot päälle.

Tee suursiivous ja korjaa pikkuviat

Asunnon stailaus ja perusteellinen siivous on tärkeä osa asunnon myyntiä.
Pese kodin kaikki pinnat perusteellisesti lattiasta kattoon

Kun kodin tavarat on järjestetty myyntiä ajatellen, voi siirtyä siistin myyntikohteen seuraavaan vaiheeseen eli siivoukseen. Perusteellisesti siivottu koti antaa raikkaan ja kutsuvan tunteen ostajan astuessa sisään. Likaisessa tai tunkkaisessa tilassa tulee helposti olo, ettei siellä halua olla, minkä vuoksi se ei ole omiaan edistämään asunnon myyntiä.

Huolehdi ainakin nämä siivoustoimenpiteet kuntoon:

Siivouksen aikana on helppo käydä läpi asunnon mahdolliset korjaustarpeet. Repsottavat ovet, vinkuvat saranat ja revenneet tapetit kannattaa korjata ennen näyttöjä. Tämä antaa positiivisen kuvan, vaikka kyse on pienistä virheistä, jotka ostaja voi helposti korjata itsekin. Jos ostaja kuitenkin huomaa näytön aikana useita pieniä virheitä, voi ostohalu alkaa kadota, kun hän alkaa miettiä, millaisia isompia vikoja asunnossa mahdollisesti on.

Viimeistele siisti koti lisäämällä sisustukseen kukkia ja viherkasveja. Kasvit luovat kodikkuutta ja raikkautta kaikkiin tiloihin. Tarkastele lisäksi seinäpintoja, ja lisää tauluja tarvittaessa. Taulujen lisääminen on hyvä etenkin silloin, jos olet ottanut seiniltä pois paljon valokuvia myyntiä ajatellen. On parempi sisustaa seinä uudelleen kuin jättää vain tyhjä naula näkyville.

Ensivaikutelma ulkona ja eteisessä

Asunnon ensivaikutelmaan vaikuttavat vahvasti myös mahdollinen piha-alue ja kuisti. Tee talvella lumityöt, haravoi syksyllä lehdet ja varmista kesäisin, että nurmikko on leikattu. Siivoa lasten lelut, työkalut ja muut epäsiistiä ilmettä luovat elementit piiloon pihalta. Panosta kauniisiin kukkiin, kitke rikkaruohot pihatieltä ja lakaise kuisti puhtaaksi vielä juuri ennen näyttöä. Näin potentiaalisilla ostajilla on positiivinen fiilis jo ennen kuin he edes astuvat sisään asuntoon.

Kodin sisällä vahvassa roolissa ensivaikutelman suhteen on eteinen. Siivoa eteisestä pois ylimääräiset kengät ja ulkovaatteet sekä varmista, että yleisilme on kutsuva ja siisti. Pidä myös huoli, että eteisessä tuoksuu raikkaalta. Hyvän ensivaikutelman luominen on tärkeää, sillä onnistunut ensivaikutelma auttaa ostajaa katsomaan koko kohdetta positiivisemmin. Jos ensivaikutelma ontuu, huomaa ostaja kohteessa herkemmin lisää virheitä.

Muista nämä ennen jokaista näyttöä

Ei riitä, että asunnon siivouksen ja stailauksen suorittaa kerran, vaan on huolehdittava, että asunto näyttää myyvältä ennen jokaista näyttöä. Tämä voi tuntua raskaalta etenkin silloin, jos asunnossa asutaan myynnin aikaan, mutta se todella kannattaa. Tee perussiivous ennen jokaista näyttöä: imuroi, pese vessa, pyyhi kosketuspinnat ja vie roskat ulos. Petaa sängyt, järjestä koristetyynyt ja tyhjennä astianpesukone. Varmista, että tilan yleisilme on tyylikäs, ja tuuleta hetki ennen näyttöä, jolloin kodissa on raikas ilma.

Sisustuksen ja stailauksen suhteen on tärkeää pohtia, millaiselle kohderyhmälle olet asuntoasi myymässä. Sopiiko kohteesi täydellisesti lapsiperheen kodin tarpeisiin vai onko kiikarissa kenties asuntosijoittaja, jolle merkitsevät ostopäätöksen suhteen erilaiset asiat? Onko asuinalue opiskelijakorttelissa vai löytyykö sen läheltä kaikki vanhuudenpäivinä tarvittavat palvelut? Eri kohderyhmillä on erilaisia tarpeita, minkä vuoksi he tulevat kiinnittämään asuntosi näytössä huomiota erilaisiin asioihin. Voit itse päättää, mitä asioita nostat asunnossasi esiin – ja herättää tällä tavalla mielenkiintoa juuri siinä kohderyhmässä, joka on potentiaalisin ostaja kodillesi!

Onhan myös myynti-ilmoitus houkutteleva? Tällainen on hyvä asunnon myynti-ilmoitus.

Jaa blogi:

Lue myös

0