Miksi sijoitusasunnon myynti itse kannattaa?

Sijoitusasunto hankitaan nimensä mukaisesti useimmiten siksi, että sillä halutaan kasvattaa omaa vaurautta sekä luoda taloudellista pohjaa tulevaisuudelle. Sijoitusasunnon myynti itse auttaa ottamaan parhaan taloudellisen hyödyn irti sijoituksesta, sillä itsemyynnin avulla on mahdollista säästää mm. kiinteistönvälittäjän kuluissa, sekä neuvotella kauppa kotiin suoraan ostajan kanssa ilman välikäsiä. Siksi moni sijoittaja harkitseekin yhä useammin itsemyyntiä pohtiessaan, kannattaako sijoitusasunnon myynti.

Sijoitusasunnot ovat useimmiten suhteellisen helposti myytäviä kohteita, jotka sopivat erinomaisesti itsemyyntiin, sillä ne ovat usein kysytyn kokoisia asunto-osakkeita, joihin sijoittajilla on haku päällä asuntomarkkinoilla. Sijoittajana ja asunnon nykyisenä omistajana osaat kertoa tarkasti asunnon vuokrahistoriasta, tuottavuudesta sekä alueen vuokratilanteesta. Sijoitusasunnon voi myydä vuokrattuna, jolloin asunnosta ei koidu myynnin ajalta kuluja verrattuna siihen, että se olisi tyhjillään.

Paras tapa selvittää, kannattaako sijoitusasunnon myynti juuri nyt, on kirkastaa oma tilanne ja tarve sijoitusten suhteen: onko käteiselle rahalle akuutti tarve, onko sijoituksen arvo nyt huipussaan tai kannattaako sijoitusasunnon myynti esimerkiksi verotuksellisista syistä?

Verotus on tärkeä huomioida sijoitusasunnon myynnissä

Sijoitusasunnon myyntiin liittyy olennaisesti verotus, sillä mahdollisesta myyntivoitosta eli luovutusvoitosta on maksettava pääomaveroa. Pääomaverolle on olemassa kaksi veroprosenttia: 30% 30 000 euroon asti ja 34% yli 30 000 euron voitosta. Huomioithan, että mikäli olet ensin ostanut sijoitusasuntosi omaksi kodiksi ja asunut siellä vähintään kaksi vuotta ennen sen vuokraamista ulkopuoliselle, sinun ei tarvitse maksaa luovutusvoitosta veroa. Luovutusvoiton määrä voidaan laskea kahdella tavalla.

Ensimmäinen vaihtoehto luovutusvoiton määrän laskemiseen on vähentää asunnon myyntihinnasta kaikki sen hankintaan ja myymiseen liittyvät kulut. Näitä ovat esimerkiksi remonttikulut, oston yhteydessä maksetut varainsiirtoverot sekä muut kulut, joita ei ole vähennetty esimerkiksi vuokraustoiminnan kuluna.

Toinen tapa laske luovutusvoiton määrä on hyödyntää verottajan hankintameno-olettamaa. Tässä mallissa ei eritellä erikseen vähennettäviä kuluja, vaan vähennys lasketaan prosentuaalisesti: myyntihinnasta vähennetään 20%, jos asunto on omistettu alle 10 vuotta tai 40%, jos asunto on omistettu yli 10 vuotta. Jäljelle jäävästä summasta maksetaan verot. Kannattaa valita näistä kahdesta vaihtoehdosta se, jossa loppusumma on itselle otollisempi.

Muista sijoitusasunnon myynnin verovähennykset

Verotusta on hyvä suunnitella jo silloin, kun harkitsee sijoituksen laittamista myyntiin. Sijoitusasunnon myynti kannattaakin aloittaa aivan ensimmäisenä selkeyttämällä itselleen verotus ja verovähennykset. Veron määrää on tärkeää arvioida ja suunnitella, sillä oikea-aikainen myynti ja kattavasti huomioidut verovähennykset mahdollistavat parhaan mahdollisen taloudellisen hyödyn sijoituksesta.

Mikäli taloyhtiössä on tehty asunto-osakkeeseen kohdistuvia remontteja, jotka on rahastoitu, voidaan ne vähentää luovutusvoiton verotuksessa, kun asunto myydään. Myös perusparannukset, kuten pintaremontit, joita ei ole vähennetty vuokratuloista, voidaan vähentää verotuksessa hankintamenoina, kun asunto myydään.

Kannattaako sijoitusasunnon myynti tappiolla?

Vaikka sijoitusasunnon tavoitteena on pääsääntöisesti tuoda lisää vaurautta, voi joskus joutua tilanteeseen, jossa sijoitusasunnon myynti on tehtävä tappiolla. Luovutustappio voidaan vähentää muiden pääomatulojen verotuksessa eli sijoitusasunnon myynti tappiolla voi vaikuttaa esimerkiksi siihen, että tappiota voidaan tasoittaa vaikkapa osakesijoituksista tulleen voiton verotuksessa.

Luovutustappio syntyy aina sinä vuonna, jonka aikana asunnon sitova kauppa on tehty. Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka joulukuussa tehdyn asuntokaupan lopullinen rahaliikenne tapahtuu tammikuun puolella, verotetaan kauppa silti edellisen vuoden pääomatuloissa. Tämä kannattaa huomioida etenkin silloin, jos suunnittelee hyödyntävänsä tappiota tasoittamaan muuta verotusta. Mikäli sinulla ei ole riittävästi muita pääomatuloja vähennyksen hyödyntämiseen, siirtyy vähennys käytettäväksi seuraavan viiden vuoden aikana. Ansiotuloista myyntitappion vähentäminen ei kuitenkaan ole mahdollista.

Sijoitusasunnon myynti itse on usein helppoa ja ketterää, kunhan muistaa asuntokaupan perusteet, panostaa hyviin myyntiateriaaleihin sekä ottaa verotuksesta ajoissa selvää. Clousin itsemyyntipalvelu sopii erinomaisesti sijoitusasunnon myyntiin – lue lisää!

Jaa blogi:

Lue myös

0