Asuntokauppa on turvallista myös ilman välittäjää

Asuntokauppa ilman välittäjää

Asunnon myyminen ilman välittäjää on suomessa vielä harvinaisempaa, kuin esimerkiksi naapurimaassamme ruotsissa. Asuntokauppa onnistuu kuitenkin myös itse, kun myyjä varautuu myyntiprosessiin huolellisesti ja hoitaa tärkeimmät kaupan vaiheet ammattimaisesti. Tässä blogissa vastaamme yleisimpiin kysymyksiin asunnon myynnistä ilman välittäjää. 

Onko asunnon myyminen turvallista ilman välittäjää? 

Välittäjän käyttäminen on perinteinen tapa hoitaa asuntokaupat, mutta kaupat voi mainiosti tehdä ilmankin. Epävarmuuteen auttaa huolellinen taustatyö ja viimeisetkin huolet kaikkoavat asunnon itsemyyntipalvelun avulla, joka hoitaa puolestasi kaupan haastavimmat vaiheet. 

Mikäli haluat myydä asuntosi ilman välittäjää, kannattaa perehtyä huolellisesti asunnon myynnissä vaadittaviin asiakirjoihin, myynnin eri vaiheisiin, sekä esimerkiksi asuntokauppalakiin. Kriittisimmät vaiheet asuntokaupassa ovatkin asiakirjat, sillä ilman välittäjää tai muuta palvelua vastaat niiden hankinnasta ja oikeellisuudesta täysin itse. Tiedot tarvittavista asiakirjoista ja ilmaisen kauppakirjapohjan löydät helposti netistä. Mikäli päätät tehdä tämän itse, on turvallisinta tarkastuttaa asiakirjat alan asiantuntijalla, kuten lakimiehellä. 

Milloin asunto kannattaa myydä itse? 

Asunnon tai kiinteistön voi käytännössä myydä aina ilman välittäjää. On kuitenkin tiettyjä tilanteita, joissa itsemyynti voi olla hyvin perusteltua. Mikäli olet myymässä asuntoa alueelta, jossa asuntojen kysyntä on kova, myy asunto usein itsensä ilman välittäjääkin. Potentiaaliset ostajat täytyy saada vain paikalle, joka onnistuu tekemällä hyvän ensivaikutelman ammattimaisilla kuvilla, 3D-esittelyllä ja hyvällä myynti-ilmoituksella. 

Myös sijoitusasunto kannattaa myydä itse, mikäli haluaa maksimoida asunnon myyntivoiton ja tuoton sijoitukselle. Sijoitusasunnon myyjällä on usein myös paljon pohjatietoa asuntokaupasta, joten miksi ei laittaisi sitä käyttöön. Lisäksi asuntosijoittaja voi vähentää asuntokaupan kulut verotuksessa. 

Miten asunnon itsemyynti vaatii? 

Asuntokauppa ilman välittäjää voi tuntua aluksi vaativalta, mutta perehtymällä asiaan ja ulkoistamalla kriittisimmät pointit, aktiivinen myyjä onnistuu itse. Yksinkertaisuudessaan asunnon itsemyynnin vaiheet ovat seuraavat: 

  1. Asunnon asiakirjojen hankinta 
  1. Asunnon myyntikuvien hankinta 
  1. Myynti-ilmoituksen julkaisu 
  1. Yhteydenpito ostajiin ja näyttöjen järjestäminen 
  1. Ostotarjoukset ja kauppakirja 

Asunnon myyntiin vaadittujen asiakirjojen hankinta on hyvä tehdä ensin, sillä monet sillä ostajat haluavat usein tutustua niihin viimeistään asuntoesittelyssä. Kun myyt asunnon ilman välittäjää, tulee sinun huolehtia ajantasaisten asiakirjojen hankinnasta itse. 

Asunnon myyntikuvat kannattaa tilata ammattivalokuvaajalta, sillä ne tekevät ensivaikutelman asunnon ostajalle. Huonolaatuiset valokuvat voivat jopa karkottaa ostajia, joten myynti-ilmoituksen visuaalisesta osiosta ei kannata säästellä. Valokuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa ja 3D-kuvaus vie ostajan virtuaalimatkalle asuntoon. 

Kuvien jälkeen pääset luomaan asunnon myynti-ilmoituksen. Muista, että hyvässä myynti-ilmoituksessa on hyvä otsikko ja mieleenpainuva myyntipuhe. Myyntipuheessa on syytä olla rehellinen. Ostajia kiinnostavat tulevat remontit, asumiskustannukset ja käytetyt materiaalit. Kuvaile asunnon sijaintia ja kerro esimerkiksi mahdollisista palveluista lähistöllä. 

Asuntonäyttökin sujuu ilman välittäjää, kunhan muistat valmistautua siihen huolellisesti. Koska tunnet asuntosi paremmin kuin välittäjä, pystyt vastaamaan helposti kaikkiin kysymyksiin. Asunnon stailauksella ja siivouksella varmistat, että kotisi on edustuskunnossa näyttöä varten. 

Kuinka paljon säästää välityspalkkiossa? 

Kiinteistövälittäjien palkkiot vaihtelevat 2-4% välillä, joten voit säästää tuhansia euroja myymällä asunnon itse. Joudut tietysti näkemään hieman vaivaa sellaisissa asioissa, jotka välittäjä tekisi, mutta tämä voi olla sen arvoista. 

Kiinteistövälittäjä kannattaa valita huolella 

Asunnon myyminen kiinteistövälittäjän avulla voi tuntua turvallisemmalta ja tämä on täysin ymmärrettävää. Kokemuksia asunnon myymisestä itse voi olla vaikea löytää ja välittäjään on totuttu luottamaan. 

Mikäli päätät myydä kiinteistövälittäjän avulla, kiinnitä kuitenkin huomiota välittäjän valintaan. Kysy välittäjältä yksityiskohtia asunnon myynnistä, kuten ottaako hän valokuvat itse vai käyttääkö ammattivalokuvaaja. Millaisen kuntotarkastuksen välittäjän kuntotarkastus kumppani suorittaa ja onko se varmasti kattava? Hyvällä välittäjällä on myös näyttää referenssejä aikaisemmista myyntikohteistaan. Kiinteistövälittäjä on alansa toimija siinä missä muillakin aloilla toimivat ammattilaiset: jokaisella on hieman erilaiset toimintatavat ja vahvuudet. 

Myy asuntosi itse ammattimaisesti 

Mikäli haluat myydä asuntosi itse, mutta kaipaat tukea itsemyyntiin, tutustu Clousin asunnon myyntipalveluun. Clous antaa vapauden järjestää myyntiin liittyvät asiat itselle sopivalla tavalla, mutta toimii samalla taustatukena, jonka puoleen voi tarvittaessa kääntyä. 

Valmis paketti asunnon myymiseen säästää huomattavasti aikaa ja rahaa, kun jokaista osa-aluetta ei tarvitse erikseen hoitaa itse. Kun asunnon myy itse, ei ole riippuvainen kenestäkään ja Clous tuo helppoutta moniin asuntokaupan vaiheisiin. 

Jaa blogi:

Lue myös

0